Istinita pjesma: “Pustinjski gradovi”

Ovdje možete, ali nije nužno, pročitati prvi dio ovoga teksta.

U pustinju duboku povuče se narod sada još nepotopljeni, izgradi gradove kao labirint, skoro do neba visoke, a sjajne poput zlata. Pobrojani bijaše svi ti gradovi i zbrojiše ih oko tisuću petsto, a raspršeni bijaše po stvarno svoj Zemlji – i na istoku, i na jugu, i na zapadu i na sjeveru. U svakom od tih gradova postojaše dvije strane grada, ona lijeva i ona desna. Na desnoj strani grada, istina bijaše zakopana pod skupim čovječjim nasljedstvom. Na lijevoj strani grada pak svaka laž i izmišljena istina bijaše besplatna. No s ni jedne strane grada se nebo više ne vidi.

Bijaše tako, jer ljudi zatrovaše nebo svakim izdisajem lažnog grada i zakrvavlju ga lažnim sjajem gradovim. Zvijezda na nebu sve manje slijepom oku vidljivo, ali i onom koji se čovječjim okom trudi da vidi. No postojaše još neki koji znaju da su zvijezde tu jer čuli su pjesmu niti koje drže zvijezde da sa neba ne popadaju. Neke od njih proglasiše onakvima kakvima se nikoga proglasiti ne smije – sumanutima i luđacima, jer kako mogu vidjeti ono što je čovječjem oku nevidljivo.?

U svakom od tih gradova, tlo više ne rodi, jer učiniše od njega da ne bude kao plodna zemlja. Nikakva voda se ne može provući, niti se sjeme zakopati može u ono što bijaše ljudima pod nogama. Mnogi bosim nogama nikada pravu zemlju ne dotaknuše, a neki čak niti rukama. No postojaše još oni koji znaju istinu o zemlji, jer čuli su pjesmu niti koje drže zvijezde da sa neba ne popadaju. Neke od njih proglasiše onakvima kakvima se nikoga proglasiti ne smije – sumanutima i luđacima, jer kako mogu čuti ono za što je čovječje uho gluho.?

Bijaše tako da narodi putuju od jednog grada do drugog grada, a da pritom ne borave vani dulje od trena. Svakim takvim putem, otrovom posipaše zrak isto onako kao što otrovno izdiše svaki pustinjski grad. Takva bijaše stvarna cijena svakog puta. No postojaše još neki koji znaju kako se istinski diše, jer čuli su pjesmu niti koje drže zvijezde da sa neba ne popadaju. Neke od njih proglasiše onakvima kakvima se nikoga proglasiti ne smije – sumanutima i luđacima, jer kako mogu znati ono što još nije sasvim dokazano.?

U svakom od tih gradova, i jedni i drugi bijaše pobrojani tako da svi narodi bijaše pobrojani i izbrojiše ih oko dvjesto sedamdeset. No ne imaše svaki narod svoju vlast niti je svaka vlast priznata nego oni koji nemaju vlast voljom ili nevoljom bijaše pod vlasti drugih naroda. Svi oni govorahu na preko tristo jezika i jedni druge ne razumiju. I sve to učiniše sami sebi.

To je Zemlja koju nazovu domom.

3 misli o “Istinita pjesma: “Pustinjski gradovi”

  1. Ovo je dio jednog od mojih članaka: (nadam se da to ispravno prevodi) Moramo priznati činjenicu da nismo i nikada nismo bili dominantna vrsta na Zemlji, jer ih nema. Ova sićušna vrsta, ovaj virus, pokrenula je potrebnu kolektivnu emocionalnu svijest da bismo shvatili da smo svi putnici na istom i jedinom brodu koji imamo. Najvažnije je da se pobrinemo za ovu planetu na kojoj su svi životni oblici međusobno ovisni, a vikanje za pomoć dopuštamo da učinimo svoj dio. Započnite razmišljati: „Mi nemamo planetu, planeta ima i nas“. Nalazim se na poljoprivrednom selu, daleko od tog sela, u planinama na selu, hodao sam svakodnevno pet kilometara uzbrdo do dvije male osnovne škole, dvije ceste, bez puteva, pijem vodu iz potoka i blagoslivljam pčelom gledati kako se nebo čisti. Kad biste mogli tako živjeti, život postaje pjesma! Objavljujete zadivljujuću prekrasnu sliku, a meni vaše pisanje zvuči kao prekrasna pjesma istine.

    Liked by 1 person

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Create your website at WordPress.com
Započnite
%d blogeri kao ovaj: